Limyra
Likya bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biri olan Limyra Antik Kenti; Finike ilçesi'nin yaklaşık 7 kilometre kuzeydoğusunda, Saklısu Mahallesi sınırlarında yer alır.
Kent; Toçak Dağı’nın güney eteklerinde, genellikle erken dönem yapıların yer aldığı akropol ile onun hemen güneyinde, kara yolu ile ayrılan düzlükte; Roma ve Bizans Dönemi surları içinde kalan alanı kapsamaktadır.
Limyra'nın adı, Likçe yazıtlarda "Zemuri" olarak geçer. Bu da kentin en azından M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren yerleşim gördüğünün kanıtıdır. Kentin en aktif dönemi, M.Ö. 4. yüzyılın ilk yarısında, Likya Kralı Perikle dönemindedir. Bu dönemde Limyra, Likya'nın başkenti olmuş; Bizans Dönemi'nde ise piskoposluk merkezi olaak önem kazanmıştır.
Saklısu'yu güneye inmeden Kumluca'ya bağlayan kara yolu, antik kentin ortasından geçer. Limyra'yı gezinizde, yolun hemen kenarında konumlanan antik tiyatro binasıyla karşılaşırsınız. Biraz ileride, tiyatronun arkasındaki yamaç ve tepesinde ise Likya sanatının eşsiz bir örneğini oluşturan Xatabura Anıt Mezarı; yamaç evler ve kaya mezarları; akropol ve Bizans kilisesi ile Perikle Heroonu yer alır. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Kral Perikle'ye ait bu anıt mezar, mimarisinin Xanthos'taki Nereidler Anıtı’na benzemesi ve önemli parçalarının Antalya Müzesi’nde sergilenmesi ile ayrı bir önem taşır.
Kara yolunun güney kısmında; sütunlu caddenin üzerinden akan Alakır (Lymros) Çayı’nın parlak suları, antik kente dramatik bir görünüm kazandırır. Bu kısımda, Çay’ın batı yakasında kalan ve Bizans Dönemi’nde tam ortasından sur geçirilen Ptolemaion Tapınağı’nın kalıntıları ile İmparator Augustus’un manevi oğlu Gaius Caesar’ın anıt mezarını görebilirsiniz. Bu anıt, Gaius Caesar'ın Limyra'da ölmesi nedeni ile inşa edilmiştir. Cenaze veya içinde küllerin bulunduğu urne Roma’ya götürülmüş ve onun anısına, içinde naaşı olmayan anıtsal mezar (kenotaph) yapılmıştır. Bu anıt, mimarisinin yanında onu çevreleyen mermer kabartmaları ile ünlüdür. Anıta ait olan ve Antalya Müzesi’nde sergilenen yüksek kabartma, Augustus Dönemi realizmini sahnelemesi açısından mükemmel niteliktedir.
Limyra, Likya Bölgesi’nin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biridir. Kentte 400’ü aşkın kaya mezarı yer almaktadır ve çoğu mezar Likya dilinde yazılmış kitabeleriyle bilinmektedir.